İsveç’e yerleşiyoruz 🇸🇪

Gokhan Gultekin
3 min readJan 17, 2019
Gothenburg, Sweden

Bugün İsveç Konsolosluğu’ndan aldığım güzel haberi tüm sevdiklerime duyurmak adına küçük bir yazı aracılığıyla paylaşmak istedim.

Geçtiğimiz 1 yıl benim için oldukça uç noktalarda geçtiğini söyleyebilirim. Şirketimiz Peakode’u kapattık, 5.5 ay zorunlu askerlik görevimi tamamladım ve terhis olduğum günün ertesi günü (1 Haziran, 2018) yurt dışında iş bulmak için kolları sıvadım.

Taşınma fikri?

Ülkenin gidişatından dolayı ve farklı deneyimler yaşamak istiyor olmamız nedeniyle yaklaşık 2 yıldır eşim Eda ile yurt dışına bir şekilde taşınmayı planlıyor, iş aracılığıyla gitmek için farklı opsiyonları değerlendiriyorduk. Ancak hiçbiri tutarlı değildi. Şirketi kapatmamızla beraber, askerlik görevimi de tamamladıktan sonra herhangi bir B planı yapmadan yurt dışında iş bulmayı hedefledim. Bunun için benim yurt dışından bir şekilde iş bulmam ve beni işe alacak şirketin benim çalışma (ve dolayısıyla da oturma) vizeme sponsor olmasını sağlamam gerekiyordu. Askerlik görevini henüz tamamladığımdan kod yazmaktan ve İngilizce pratiğinden oldukça uzak kalmıştım. Bu benim için zorlu bir meydan okuma olacaktı.

Askerlik sürem boyunca her gün Eda ile telefonda konuşarak standartlarımızı bu fikre çektik ve bir yerden sonra yurt dışında iş bulmak bizim için normal bir şeymiş gibi gelmeye başladı. Aslında zor bir serüven olacaktı, biliyorduk. Ancak gerçekten istiyorduk. Bunu kendim ve eşim için gerçekleştirmek zorundaydım.

Nasıl başladı?

Kendime agresif bir çalışma planı hazırladım. Bu plan İngilizce çalışmaları, bilgisayar bilimleri üzerine çalışmalar ve iOS geliştirme üzerine eksik olduğum konu başlıklarını kapsıyordu. Bu planı her gün tutturmaya çalışırken bir yandan da şirketlere başvurular yapıyordum.

Hedefte 3 ülke vardı: İsveç, Hollanda ve Almanya.

🇸🇪 İsveç

İskandinav kültürü, hava sıcaklığı, vikingler ve metal müzik gibi parametrelerden dolayı uzun yıllardır hayranlıkla takip ettiğimiz, gezmeyi hayal edip fırsat bulamadığımız ve uzun vadede yaşamak istediğimiz yerdi. Aynı zamanda da iş fırsatlarının çoğunlukta olduğu inovatif bir ülkeydi.

🇳🇱 Hollanda

Yazılım şirketlerinin çoğunluğu ve çeşitliliği, kültürü, expatlara olan avantajları ve çok sevdiğimiz dostlarımızın da orada yaşıyor olması gibi sebeplerden dolayı 2. sıraya koyduğumuz ancak yalnızca 1 adet görüşme yapmamla hikayesi sona eren ülke diyebilirim.

🇩🇪 Almanya

Daha doğrusu Berlin. Avrupa’nın Silikon Vadisi konumundaki Berlin, hem iş hem de yaşam anlamında oldukça fazla çeşitliliğe ve imkana sahip. Bu sebepten dolayı Almanya’yı 3. sıraya aldık.

Ne kadar çabalamam gerekti?

Yaklaşık 3–4 ay boyunca aktif olarak çok sayıda şirkete başvurular yaptım. Toplamda 15 şirkete başvurdum, 6 şirketle 10'a yakın görüşme yaptım ve içlerinden biri ile sözleşmemizi imzaladık. Mülakat süreçleri hakkında detayları ayrı bir yazıda paylaşmak istiyorum ama buradan çıkarılacak sonuç şu: isteyince başarılabiliyor! 🎉

Şubat ayı itibariyle çalışmaya başlayacağım şirkete yaptığım başvuru ve mülakat süreçleri aşağıda listelediğim şekilde gerçekleşti:

  • Çok yakın bir dostumun aracılığıyla başvuruyu yaptım,
  • Bir yönetici ile Skype üzerinden tanışma ve ilk mülakat,
  • Teknik test/kodlama testi,
  • Teknik bir yönetici ile ayrı bir Skype mülakatı daha,
  • İş anlamında bana referans olması için verdiğim 2 kişiyi aramaları ve hakkımda sorular sormaları,

gibi toplamda 1 ay süren mülakat süreçlerinin ardından Ekim ayında sözleşmemizi imzaladık.

Bu süreçte öğrendiklerimi de toplamda 5 ay çalıştığım Vektör Teknoloji’de uygulama fırsatım olduğu için tüm Vektör ekibine çok teşekkür ediyorum.

Çalışacağım şirket: HiQ

İskandinavya’nın en büyük teknoloji danışmanlık şirketlerinden HiQ, büyük markalara teknolojik çözümler sağlıyor. Müşterileri arasında Volvo, Lego ve Yamaha gibi devler bulunuyor. Websitesi için şuraya tıklayabilirsiniz.

Yerleşeceğimiz şehir: Gothenburg

Gothenburg, Sweden

Çalışmaya başlayacağım şirketin farklı İskandinav ülkelerinde/şehirlerinde ofisleri olmasına rağmen özellikle Gothenburg’de (İsveççe: Göteborg) yaşamayı tercih ettik. Şehir hakkında kısa bilgiler vermem gerekirse:

  • İsveç’in Stockholm’den sonra 2., İskandinavya’nın 4. büyük şehri,
  • Yaklaşık 600bin nüfusu var,
  • Şehirde yaklaşık 60bin öğrenci bulunuyor,
  • Stockholm’e oranla daha Güney-Batı’da konumlanıyor. Bu nedenle iklimi daha yumuşak,
  • Avrupa’nın en geniş tramvay ağına sahip.

Yazıyı duyuru niteliğinde olması için özellikle kısa tutmayı tercih ettim. Gidebilmek için neler yapılması gerektiğini ve gittikten sonra da ne gibi zorluklarla baş edeceğimizi ayrıca yazıyor olacağım 😊

Tüm bu süreçte bana destek olan sevgili eşim Eda’ya ve zaman ayırarak bu yazıyı okuduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim ❤️

Eğer varsa sorularınızı doğrudan Twitter, Instagram ve LinkedIn üzerinden paylaşabilirsiniz.

+++

Bu yazıyı paylaştıktan sonra İngilizce’yi geliştirmek için nasıl bir yol izlediğimi soran çok sayıda arkadaş oldu. Ben de tüm süreci ayrı bir yazı altında toplayıp sizlerle paylaşmak istedim:

Keyifli okumalar 😊

--

--

Gokhan Gultekin

Engineering Manager at Spotify • Outdoor enthusiast